HAFİF ÇELİK YAPILAR

HAFİF ÇELİK YAPI NEDİR?

Hafif çelik, ilk olarak 1900lü yılların ikinci yarısında, Almanya’da ortaya çıkmış bir çelik türüdür. Soğukta şekil verilerek üretilen hafif çelik, aslında otomobil ve uçak endüstrisinde kullanılmak için üretilmiştir. Öte yandan, bugün birçok yerde tercih edilen bir çeliktir. Özellikle yapılarda sıklıkla kullanılan hafif çelik, temel olarak çatılarda kullanılan bir yapı elemanı olarak kendini göstermiştir. Ancak zamanla sahip olduğu özellikler sayesinde yapı alanında çok daha fazla tercih edilir hale gelmiştir. Böylece 1980lerden itibaren bugünkü halini almıştır. Hafif çelik yapı, taşıyıcı duvar ve döşeme panellerinden oluşur. Bu paneller ise sıcak daldırma galvanize ile üretilmiş olup soğuk şekillendirme yapılarak oluşturulur. Özellikle konteyner yapılarda tercih edilen hafif çelik, dayanıklılığı ile ön plana çıkar. Hafif çelik; U, C, Z gibi birbirinden farklı profillere sahip olabilir. Dolayısıyla her şekil, farklı kalınlığa sahip ölçüyü de beraberinde getirir. Ancak her ne kadar değişken bir ölçü söz konusu olsa da hafif çelik, genel olarak 0.5 mm ile 2.5 mm arasındadır. Hafif çelik yapılar, daha çok Amerika’da ve Kanada’da gelişmiştir. Bu nedenle o bölgelerde çok fazla seçenek vardır. Ancak bu yapılar, Türkiye’de giderek artan bir kullanıma sahiptir.

Hafif çelik yapının özellikleri nelerdir?

1. Uygun Fiyatlıdır

Hafif çelik konstrüksiyon, bütçe dostu bir tasarım olarak sunulmaktadır. Özellikle inşaatın daha az ekipmanla yapılabilmesi ekonomik bir avantajdır. Bununla beraber, soğuk şekillendirme işlemi kullanılarak üretilen yapılar, sıcak şekillendirme işlemi kullanılarak üretilen yapılara göre daha ucuzdur.

2. Boyutsal Kararlılık Sağlar

Hafif çelik konstrüksiyon inorganik olduğundan dolayı çürümezler. Ek olarak çatlama ve esneme yapmayacak bir yapıdadır. Gerilmeyen şekli nedeniyle mükemmel bir şekilde boyutsal olarak sabitleşeşebilir.

  1. Hafif ve Güçlüdür

Hafif çelik yapılar, soğuk şekillendirme işlemi ile üretilirler. Bu işlem hafif bileşenler üretebilir. Ancak hafif çelik yapıların yük taşıma kapasitesi ağırlık oranına göre çok yüksektir. Hafif çelik yapılar ayrıca depreme karşı oldukça dirençlidir. Aynı büyüklükteki betonarme bir yapıya göre daha hafiftir. Bu şekilde yapıya binen yük azaldıkça sismik dayanım da artmaktadır.

  1. Kolay Kurulur

Bu yapıların inşa edilmesi kolaydır. Bu, inşaat süresini önemli ölçüde azaltır. Ayrıca hızlı sökülüp ve hızlı montaja imkân veren bir yapıya sahiptir.

  1. Çevre Dostudur

Çelik ürünler genellikle geri dönüştürülebilir. Yumuşak çelik ise birçok çelik türünden çok daha az malzeme üretilerek elde edilir. Bu çevreye daha az zararlıdır. Ayrıca diğer çelik türlerinden farklı olarak yapı çeliği zararlılara neden olmaz. Herhangi bir kimyasal işlemden geçmez, bu nedenle doğal olarak zararlı maddeler salmaz.

  1. Daha Az İnsan Hatası Sunar

Hafif çelik yapılar fabrikalarda insan gücüyle değil makinelerle yapılır. Çok az insan müdahalesi ile hata oranı da çok düşüktür.

Hafif çelik yapılar nerelerde kullanılır?

  1. Asma kat yapılarında kullanılır

Asma katlar hafif çelik yapılarda, betonarme yapılarda ve ahşap yapılarda yapıları bölmek ve gergi tavan oluşturmak için kullanılır. Hafifliği dolayısıyla çok sık tercih edilen hafif çelik, inşaat için uygun bir profil oluşturuyor.

  1. Çatı kaplama için kullanılabilir

Hafif çeliklerin inşaatta ilk kullanıldığı alanlardan biri olan çatı kaplama, hafifliği ve dayanıklılığı nedeniyle tercih edilmektedir. Ucuz ve kullanımı kolay olduğu için çatı yapımında da etkilidir.

  1. Sanayi yapıları için tercih edilebilir

Sanayi yapıları, üretimin gerçekleştiği ve teknik olarak montaj, işleme, depolama gibi faaliyetlere uygun olması gereken yapılardır. Özellikle hafif çelik yapıların dayanıklılığı endüstriyel alanlarda tercih edilmelerini etkiler. Deprem bölgelerindeki fabrikalarda ağırlıklı olarak hafif çelik yapıların kullanılması temelde bununla ilgilidir.

  1. Bölme olarak da kullanılabilir

Çelik bölme strüktür Bölmeler, bağımsız mekanlar oluşturan yapı malzemeleridir. Genellikle grup şirketlerinde kullanılan bölme duvarlar çalışanlara boş alan sağlar. Bölmeler yapılırken hafif çelik kullanımı pratiklik açısından çok önemlidir.

  1. Konut İnşaatı Uygulamaları

Günümüz konut inşaatlarında hafif çelik yapılar ve prefabrik evler tercih edilmeye devam ediyor. Hafif çelik konstrüksiyon kullanımı birçok faydası ile hem ev sahipleri hem de inşaatçılar için birçok kolaylık sunmaktadır.

  1. Eğitim ve sağlık binalarının yapımında tercih edilebilir

Hafif çelik yapılar sadece konut yapımında değil, eğitim ve sağlık binalarının yapımında da kalıcı ve rahat kurulabilmeleri nedeniyle özellikle tercih edilir.

HAFİF ÇELİK YAPI TEKNİK ŞARTNAMESİ

SİSTEM TANIMI: Şartname inşası planlanan konutlarda su basman kotu üzeri yapının hafif çelik taşıyıcılı yapı sistemlerine uygun olarak inşa edileceğini açıklamaktadır. Önerilen yapı sistemi ile fabrika ön üretimle hiç kaynak kullanılmadan yapılan çelik mahallinde dış duvarlar 90 mm; iç duvarlar, ara kat kirişleri ve çatı makasları 90 mm galvanizli rulo sacdan roll-form makinalarında çekilmiş sadece C profiller perçinleme sistemi ile süratle bir araya getirilerek yapı karkası oluşturmaktadır. Daha sonra yapılacak olan kaplamalar sayesinde iç ve dış duvarlarda bitmiş yüzeyler elde edilmesi yanı sıra yüksek düzeyde ses ve ısı izolasyonu sağlanmaktadır.

TAŞIYICI SİSTEM: Çelik yapı sistemi roll-form makinalarında galvanizli bükme çelik C profillerin kullanımı ile oluşturan duvar, döşeme ve çatı makası panellerinden meydana gelmektedir. Kullanılan çelik malzemenin galvanizli olması korozyona karşı mukavemetini sağlamaktadır. Sistemin en önemli avantajlı depreme karşı mukavemetin maksimum düzeyde sağlanmasıdır. Statik hesaplar zemin etüt sonuçları değerlendirilerek 1. Derece deprem bölgesi baz alınarak yapılmaktadır.

BÜTÜN TAŞIYICI SİSTEM: Çelik yapılar; dış duvarlar 90 mm iç duvarlar, ara kat kirişleri ve çatı makasları 90 mm galvanizli rulo sacdan roll-form makinalarında çekilmiş sadece C profiller perçinleme sistemi ile oluşturulacaktır.

DEĞERLENDİRME: Konutlar ve Kamu Binalarında Kullanımı Ve Yerleşim Yerleri Depreme Dayanıklı Yapıların Projelendirilmesi Tedbirli. Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmenlik standart ve şartnamelerine göre hesap edilmektedir.

ISI YALITIMI: Isı izolasyonu bölge yönetmenlik değerlerinde uygun şekilde sağlamaktadır. (TS 825: Binalarda ısı yalıtım kuralları)DIŞ DUVAR: K=0,29 Kcal / m2 Tavsiye edilen : 0,60 Kcal / m2 (3.bölge)İÇ DUVAR: K = 0,59 Kcal / m2 Tavsiyen edilen : 0,60 Kcal / m2 (3.bölge) ÇATI: K = 0,36 Kcal /m2 Tavsiye edilen : 0,40 Kcal / m2 (3.bölge)

DIŞ DUVARLAR: Tüm dış cepheler ve saçaktaki tüm çelik konstrüktif elemanlar duvarların içinde gizli olacak şekilde kaplanmaktadır. Böylece ısı köprüleri önlenir ve yangına karşı koruma sağlanır. Dış duvarlarda aşağıda belirtilen kompozit sistem uygulanmaktadır.

PANEL YÜKSEKLİĞİ: Projeye ve zemine uygun

DIŞ PANEL KARKAS MALZEMESİ: 140 mm çelik panel karkas

DIŞ PANEL MALZEMESİ: 11m OSB (Sıkıştırılmış Lif li ahşap levha)

DIŞ CEPHE GİYDİRME MALZEMESİ: 11MM OSB üzeri Mantolama/fuga / söve /yalıpan/taşönit/ahşap kaplama/sading/üzeri tercih edilen+marşal veya filli boya panel karkas arası K=0,29 Kcal / m2 Tavsiye edilen : 0,60 Kcal / m2 (3.bölge)taş yünü kullanılacaktır.

İZOLASYON MALZEMESİ: Camyünü şilte taşyünü veya muadili malzemelerden A sınıfı (DIN4102) Yanmaz

İÇ YÜZEY MALZEMESİ: 2 kat 12.5 mm alçı plaka B1 sınıfı (DIN4102) Alev almaz.

ISLAK HACİM İÇ YÜZEY MALZEMESİ: 2. SINIF Fayans Uygulaması

İÇ DUVARLAR

PANEL KARKAS MALZEMESİ : 90 mm Roll-form makinasında çekilmiş perçinli sistem Galveniz çelik panel karkas

İÇ YÜZEY MALZEMESİ : 2 kat 12.5mm alçı plaka B1 sınıf ( DIN4102. (alçı sıva ve boya )uygulanacaktır. Derz yerleri özel bant ve bitirme malzemeleri ile kaplanarak eksiksiz düz yüzeyler elde edilmektedir.

İZOLASYON MALZEMESİ : Camyünü şilte taşyünü veya muadili malzemelerden A sınıfı (DIN4102)

Yanmaz ÇATI KISMI

MAKASLAR: 90 mm Galvaniz çelik panel karkaslardan imal edilmektedir.

ÇATI KAPLAMASI : 11mm OSB ( Sıkıştırılmış lifli ahşap levha )

ÇATI SIZDIRMAZLIK MALZEMESİ : Bitüm esaslı malzemesi ( membran )

ÇATI ÖRTÜSÜ : Shingle /metal kiremit/taş kiremit/ondoline/sandaviç panel

ZEMİN KAPLAMALARI Projeye uygun olarak flor ve 1. sınıf laminant parke 8mm kalınlığında seçilecektir. Islak hacim kaplamaları; 2. sınıf (TOPRAK,ÇANAKKALE,EGE SERAMİK) marka uygulanacaktır

TAVAN

TAVAN KAPLAMA MALZEMESİ : 12.5 mm alçı plaka B1 sınıf ( DIN4102 ).

ISLAK HACİM TAVAN KAPLAMA MALZEMESİ : 12.5 mm Neme dayanıklı alçı plaka B1 sınıf ( DIN4102)

MUTFAK DOLABI: mdf malzemeden yapılmış ankastre mutfak malzemesi kullanılacaktır.(2. sınıf)

DOĞRAMALAR

DIŞ KAPILAR : Çelik kapı

BALKON KAPILARI : PVC /aliminyum/ahşap doğrama tercihe göre

İÇ KAPILAR : Ahşap Kasa ve ahşap Kaplamalı Amerikan pres kapı

PENCERELER : PVC /aliminyum/ahşap doğrama tercihe göre

CAMLAR

CAMLAR : Projeye uygun ölçülerde ısı camlı

ELEKTRİK KISMI: Elektrik Tesisatı; Bina İçi Kabloların Çekilmesi. Tüm tesisat bina içini kapsar. Bina dışı herhangi bir tesisat uygulaması yapılmaz.

KONUT DAĞITIM PANOSU : Otomatik sigorta kutusu içinde anahtarlı otomatik ana sigorta kaçak akım koruma anahtarı,akım anahtarı , linyeler için bir fazlı anahtarlı otomatik sigorta TOPRAKLAMA SİSTEMİ

Bina temelde kafes şeklinde galvanizli şerit lama ile çevrilerek galvaniz topraklama levhaları ile topraklanır. Elektrik sistemi topraklamasında bakır kaplamalı çelik topraklama kazıkları ve bakır kablolar kullanılmaktadır. AYDINLATMA ARMATÜRLERİ

Bina girişinde ve teras ve teras da aplik veya sarkıt armatürler, banyolarda tavan armatürleri, balkonlarda tavan armatürleri kullanılır. (Müşteriye Ait) ANAHTAR VE PRİZLER

Vİ-KO, Metesan komütatör, topraklı priz

SORTİLER

Linyeler ve priz sortiler 2.5mm aydınlatma sortileri 1.5mm NYM tipindeki kablolar siemens veya muadilidir.

DUVAR BORULAMA SİSTEMİ

Duvar içindeki antigron olarak döşenmiştir.

KABLOLAR : Projeye uygun kablo seçilecektir.

ANAHTARLAR: Vi-Ko

SIHHİ TESİSAT: Tüm tesisat bina içini kapsar. Bina dışı herhangi bir tesisat uygulaması yapılmaz.

DUVAR BORULAMA SİSTEMİ: Duvar içine döşenmiştir.

TEMİZ SU BORUSU : fırat boru

PİS SU BORUSU : fırat boru sistemi kullanılacaktır.

VİTRİFİYELER : klozetler lavabolar tse li markalar kullanılır.